top of page
Ecografie sarcina

SERVICII MEDICALE ȘI TRATAMENTE

GINECOLOGIE

 

CÂND ȘI DE CE SE RECOMANDĂ CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:

Consultația ginecologică anuală este esențială pentru sănătatea dvs. Vă recomandăm să solicitați această consultație cel puțin o dată pe an și veți beneficia și de un test Babeș-Papanicolau. Acest test este extrem de important deoarece ajută la depistarea eventualelor modificări precanceroase sau canceroase. În plus, medicul tău poate solicita și alte investigații de laborator sau ecografice, în funcție de nevoile dvs individuale.

Nu ezita să consultați medicul ginecolog în orice moment, dacă vă simțiți rău, chiar și în afara controlului anual.

Simptomele care necesită un control ginecologic cât mai curând posibil, sunt:

  • Sângerările anormale (metroragii);

  • Modificări ale secrețiilor vaginale, care pot indica o posibilă afecțiune;

  • Menstruații dureroase, neregulate sau absente (amenoree);

  • Durere pelvină, durere în timpul contactului sexual, durere la urinare, urinări frecvente sau prurit;

  • Tulburări ale tranzitului intestinal, creștere în volum a abdomenului;

  • Disconfort, durere sau modificări la nivelul sânilor, cum ar fi scurgerea mamelonară spontană sau provocată, inflamație locală sau fisuri mamelonare.

CLINICA de OFERĂ PACIENTELOR SALE, LA NIVEL DE EXPERT:

  • Consultații generale, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ginecologice​;

  • Varietate de intervenții chirurgicale ginecologice​;

  • Depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical);

  • Diagnosticarea și tratamentul infecțiilor vaginale;

  • Controlul senologic, depistarea afecțiunilor mamare;

  • Tratamentul endometriozei;

  • Tratamentul sindromului ovarelor polichistice;

  • Terapia tulburărilor (pre)menopauzei;

  • Diagnosticul și tratamentul infertilității;

  • Diagnosticul și tratamentul fibromului uterin;

  • Terapia contraceptivă.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ:

Îmi doresc să subliniez importanța acestor investigații și să vă ofer câteva sfaturi medicale necesare pentru pregătirea de dinaintea unei consultații ginecologice. Pentru obținerea unui rezultat relevant este nevoie, cu 48 de ore înainte de consultație, să evitați spălăturile vaginale interne, introducerea de ovule sau alte produse intravaginale, precum și contactul sexual.

Aceste măsuri simple asigură obținerea unor rezultate cât mai precise și relevante în cadrul investigațiilor.

Înțeleg că investigațiile ginecologice pot fi uneori stresante sau inconfortabile, însă vreau să vă asigur că echipa noastră medicală este aici pentru a vă oferi suport și îngrijire de înaltă calitate.

Ne străduim să creem un mediu sigur, confidențial și empatic, în care să vă simți confortabil și să puteți adresa orice întrebare sau preocupare pe care o aveți vizavi de sanatatea dvs genitală.

 

Prin colaborarea cu medicul ginecolog și respectarea recomandărilor și investigațiilor necesare, puteți avea grijă de sănătatea dvs pe termen lung.

Ginecologie
Obstetrică

OBSTETRICĂ

MONITORIZAREA MEDICALĂ A SARCINII, LA NIVEL DE EXPERT:

Sarcina este o călătorie minunată care durează aproximativ 40 de săptămâni, în care se dezvoltă embrionul și ulterior fătul în uterul mamei. Este un proces uluitor, în care puterea vieții se manifestă într-un mod unic. În final, nașterea aduce bucurie și împlinire în viața unei mame.

Cu toate acestea, sarcina necesită o monitorizare atentă din partea medicului obstetrician, deoarece aproximativ 20% din cazuri pot prezenta complicații medicale ce pot pune în pericol sănătatea mamei și a fătului.

Într-o sarcină normală, consultațiile prenatale se efectuează o dată pe lună în primele două trimestre (săptămânile 1-28) și de două ori pe lună în trimestrul al treilea (săptămânile 29-40).

Obiectivele monitorizării sarcinii includ identificarea riscurilor obstetricale, stabilirea tratamentului adecvat și asigurarea nașterii unui nou-născut cu un prognostic favorabil. Prin urmare, este important să consulți un medic imediat ce ai suspiciuni că ai putea fi însărcinată.

 

PRIMA CONSULTAȚIE PRENATALĂ este esențială pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama și fătul. Aceasta este consultația în care se pune diagnosticul de sarcină, și cuprinde:

  • Anamneza pacientei, adică data ultimei menstruații normale, antecedentele obstetricale, antecedentele personale fiziologice (bolile copilăriei - rujeola, rubeola, varicela etc.), antecedente personale patologice (avorturi spontane, operații, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice etc.), antecedente heredo-colaterale (afecțiuni ale rudelor apropiate, existența unor boli în familie - hemofilie, diabet zaharat, feți malformați etc.), date despre conditiile de muncă și trai;

  • Examenul clinic general (măsurarea greutății, înălțimii, tensiunii arteriale și frecvenței pulsului arterial);

  • Examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin);

  • Examen ecografic, pentru a se stabili localizarea sarcinii, vârsta gestațională și viabilitatea produsului de concepție;

  • Medicul va recomanda setul de analize corespunzătoare primului trimestru de sarcină - analize de sânge și urină, completate de cele ginecologice;

  • Medicul va face viitoarei mame recomandările cu privire la următoarele controale și la conduita pe timpul sarcinii.

SPECTRUL DE TESTE PENTRU PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINĂ trebuie să cuprindă:

Hemoleucograma completă, grupa de sânge si factorul Rh, acid uric seric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, ft4, tsh, acid uric seric,  glicemie, cuagulograma, sumar de urină, urocultură, test Elisa pentru Hiv 1 si 2, rpr, tpha, hepatita B si C, secreție vaginală, cultură col uterin.

Preconceptional, dar mai ales in primul trimestru, este nevoie de un spectru cat mai complet de investigatii sangvine si de urina pentru a ne asigura ca viitorul dumeavoastră copil beneficiaza de un start optim in viata.  

Astfel, putem interveni si corecta din timp eventualele probleme (anemie, infectii, afectiuni hepatice, renale, ale glandei tiroide etc).

Optional: Profil Torch, Listeria Monocytogenes, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.

CONSULTAȚIILE PRENATALE DIN TRIMESTRUL II

Cuprind discuții despre evoluția sarcinii, examenul clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, valorile tensiunii arteriale. Se notează data apariției primelor mișcări fetale (data perceperii primelor mișcări de către gravidă). Acest lucru se întâmplă între săptămânile 18 - 22 la prima sarcină și între săptămânile 16 - 20 la următoarele sarcini. Tot în cadrul acestor consultații se monitorizează bătaile cordului fetal, se măsoară circumferința abdominală și înălțimea fundului uterin.

INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL II DE SARCINĂ:

Dublu test de sarcină (între săptamânile 11 - 13), triplu test de sarcină (între săptamânile 16 - 18). Aceste teste sunt folosite pentru detectarea defectului de tub neural și a anomaliilor cromozomiale (de ex. trisomia 21 = sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner). Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptamânile 16 - 22 de sarcină), în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.

Tot in trimestrul II, gravidelor care au incompatibilitate în sistem Rh, li se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptamâna 16 și 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.

Între săptamânile 20 - 24 de sarcină se recomandă efecturea examenului ecografic de morfologie fetală.

CONSULTAȚIILE DIN TRIMESTRUL III DE SARCINĂ

Consultațiile prenatale din trimestrul III oferă informații cu privire la evoluția sarcinii, permițând stabilirea prognosticului de naștere și implicit a modalității de naștere: naturală sau prin operație de cezariană. Consultațiile medicale cuprind:

  • Examen clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, măsurarea tensiunii arteriale, monitorizarea mișcărilor fetale;

  • Examen clinic obstetrical;

  • Examen vaginal cu valvele;

  • Examen vaginal digital;

  • Măsurarea bătăilor cordului fetal;

  • Aprecierea mișcărilor active fetale;

  • Monitorizarea tonusului uterin.

INVESTIGATII MEDICALE PENTRU TRIMESTRUL III DE SARCINĂ:

  • Examen ecografic, de regulă transabdominal, dar se poate asocia în unele circumstanțe și ecografia endovaginală;

  • Morfologia fetală de trimestrul III (între săptamânile 30 – 32), pentru a aprecia creșterea fetală;

  • Analize de sânge de rutină, analize epidemiologice (săptamâna 36);

  • Sumar de urină și frotiu citobacteriologic vaginal (săptamâna 36).

Imagistică, analize
ECOGRAFII, CARDIOTOCOGRAFIE ȘI ANALIZE

 

IMPORTANȚA ECOGRAFIEI ÎN OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE:

Ecografia transvaginală este una dintre tehnicile folosite frecvent pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor aparatului genital feminin, această procedură imagistică implicând introducerea unei sonde în vagin, care emite ultrasunete și captează ecoul sonic de la organele investigate. Este important de menționat că această explorare imagistică este complet lipsită de riscuri și nu are contraindicații, oferind medicului informații detaliate despre starea ovarelor, trompelor uterine, uterului și identificarea eventualelor formațiuni patologice.
De asemenea, ecografia abdominală inferioară, cunoscută și sub denumirea de ecografie pelvină, este o investigație esențială pentru evaluarea dimensiunii și poziției vaginului, uterului, cervixului, trompelor uterine și ovarelor. Această examinare este parte integrantă a medicinei preventive și contribuie la diagnosticarea precoce a infecțiilor, a bolilor cu transmitere sexuală, formatiunilor tumorale benigne si nu numai.
În ceea ce privește sarcina, ecografiile de biometrie fetală sunt esențiale pentru măsurarea anumitor părți ale fătului și pentru compararea acestor dimensiuni cu valorile specifice în funcție de vârsta gestațională. Aceste ecografii permit medicului să determine dacă fătul se dezvoltă în mod corespunzător sau există anumite probleme.
CARDIOTOCOGRAFIA
Cardiotocografia, cunoscută și sub denumirea de test fetal non-stres, este o procedură efectuată în ultimele săptămâni de sarcină și are ca scop monitorizarea bătăilor cordului fetal și a contracțiilor uterine.
Această evaluare se realizează cu ajutorul unui aparat special numit cardiotocograf. Testul este recomandat de medic în special în cazul sarcinilor care prezintă complicații, precum hipertensiune arterială, diabet, tulburări de coagulare, boli autoimune sau afecțiuni tiroidiene.

CLINICA DOCTOR RASHAD DMOUR, OFERĂ PACIENTELOR SALE UN SPECTRU IMPORTANT DE ANALIZE SPECIFICE:

  • Recoltare biopsie col uterin;

  • Biopsie de endometru;

  • Extragere și biopsie polip cervical;

  • Biopsie mamară;

  • Test Babeș Papanicolau în mediu uscat;

  • Test Babeș Papanicolau în mediu lichid;

  • Test ADN HPV  detecție și genotipare;

  • Recoltare secretie vaginala examen bacteriologic lamă;

  • Cultură secreție vaginală;

  • Profil extins trombofilie;

  • Test Panorama cu microdeleții;

  • Analize hormonale;

  • Estradiol;

  • Progesteron;

  • Testosteron;

  • Prolactina;

  • FSH;

  • LH;

  • Analiza AMH;

  • Profil TORCH;

  • Analiza HIV;

  • Analiza VDRL;

  • Beta HCG trisomie trim. I;

  • Scor Roma;

  • CA 125 (ovar, canale biliare);

  • CA 15.3 (glanda mamara);

  • ARNr chlamydia + neisseria gonorrhoeae;

  • Mycoplasma + ureaplasma;

  • Sumar urină;

  • Urocultură;

  • Hemoleucograma completă;

  • Analize ovare micropolichistice.

bottom of page